Red Bull Rampage 2014 nadchodzi!

Po czterech imprezach zaliczających się do diamentowej kategorii FMB World Tour nadeszła pora na ostatnią i zarazem najważniejszą imprezę roku, która wyłoni także najlepszego freeridera roku. Legendarne zawody Red Bull Rampage to idealne miejsce do sprawdzenia umiejętności i odwagi zawodników i właśnie z tego powodu jest to wielki finał serii FMB Diamond Series. Najważniejsza bitwa odbędzie się pomiędzy Brandonem Semenuk’iem oraz Brettem Rheeder’em, którzy jako jedyni mają szanse na końcowy triumf. Z kolei Thomas Genon będzie miał ostatnią szansę, aby wskoczyć na podium klasyfikacji generalnej. Zapraszamy także na transmisję LIVE w niedzielę, 28-go września, pod tym adresem: fmbworldtour.com/en/News/Red-Bull-Rampage-LIVE-Webcast.


Brandon Semenuk – Red Bull Rampage 2013

Nie ma na świecie bardziej ekstremalnej i cięższej imprezy od Red Bull Rampage, która ma swoje miejsce na pustyni w stanie Utah. Słońce daje tutaj dobrze w kość, a ponad 30 starannie wyselekcjonowanych zawodników będzie miało szansę zmierzyć się z tymi ciężkimi górami. Zawody rozpoczną się w sobotę 28-go września, kiedy 8 zawodników zakwalifikuje się do finałów, gdzie czeka na nich 13 zaproszonych gości. Następnie w niedzielę rozpocznie się wielki show. 21 najlepszych zawodników na świecie zmierzy się ze swoimi świeżo wybudowanymi liniami na zboczach góry. Warto dodać, że ostatnie dni przed imprezą zawodnicy ostro pracują wraz ze swoimi ekipami, aby znaleźć idealne linie przejazdu w nadziei, że będą mieli większe szanse na końcowy triumf.

Marzeniem każdego freeridera jest wygrana w Red Bull Rampage. Dla niektórych jednak jest to chleb codzienny i główna walka o tytuł najlepszego zawodnika roku odbędzie się pomiędzy Branondem Semenuk’iem oraz Brettem Rheeder’em. O ile Brandon został zaproszony na zawody, to Brett będzie musiał się wykazać w kwalifikacjach, aby w ogóle móc spróbować pokrzyżować szyki dwukrotnemu mistrzowi FMB World Tour.


Brandon Semenuk vs Brett Rheeder

Z kolei Thomas Genon przyzwyczaił nas do niespodzianek. Po pierwsze, wygrana podczas Red Bull Joyride w 2012 roku, a rok później ogromny sukces i finisz w Top10 Red Bull Rampage. Teraz trochę się podszkolił w jeździe na dużym rowerze i ten młody Belg będzie chciał odebrać 3 miejsce w klasyfikacji FMB World Tour Kanadyjczykowi Anthony’emu Messere. Czarnym koniem sezonu jest z kolei Nicholi Rogatkin, który już siedzi na miejscu i buduje swoją linię. Obecnie jest on sklasyfikowany na piątym miejscu, ale wszyscy jesteśmy ciekawi czy ten młodziak wywodzący się z klimatów BMX będzie w stanie dotrzymać tempa na dużych rowerach w dużych górach.


Thomas Genon – Red Bull Rampage 2013

Więcej informacji o imprezie można znaleźć na: Redbull.com/bike oraz fmbworldtour.com

Red Bull Rampage – Godziny transmisji

Niedziela, 28 Wrzesień, 2:00pm MT (local Time)
Niedziela, 28 Wrzesień, 1:00pm PST
Niedziela, 28 Wrzesień, 4:00pm EDT
Niedziela, 28 Wrzesień, 10:00pm CEST
Poniedziałek, 29 Wrzesień, 6:00am AEST
Poniedziałek, 29 Wrzesień, 9:00am NZS

Skomentuj

Komentarze