Crankworx Whistler – Red Bull Joyride już w ten weekend!

Slopestyle wraca do miejsca gdzie się narodził, a wszystkie oczy skierowane są na Brett’a Rheeder’a, który będzie walczył o zwycięstwo podczas Crankworxa w Whistler. W sobotę 15-go sierpnia ten młody Kanadyjczyk będzie miał szansę wywalczyć potrójną koronę Crankworx Slopestyle, a gdyby mu się to udało, to wygrałby także klasyfikację generalną FMB World Tour na kilka tygodni przed końcem sezonu. Przeszkodzić mu w tym będą próbowali m.in. Brandon Semenuk, Thomas Genon czy Nicholi Rogatkin. Niestety w zawodach nie zobaczymy naszego rodaka Szymona Godźka, który tuż przed wyjazdem skręcił kostkę. Transmisja z zawodów w Whistler będzie przeprowadzona na RedBull.TV, Crankworx.com oraz fmbworldtour.com.

Crankworx Whistler - Red Bull Joyride już w ten weekend!
Brett Rheeder

Po trzech wspaniałych i emocjonujących imprezach slopestyle, diamentowa seria FMB World Tour wylądowała w Północnej Ameryce, by rozegrać zawody Red Bull Joyride podczas Crankworx Whistler. Udział w tych legendarnych zawodach może znacząco wpłynąć na karierę zawodnika, a wygrana, nadać status legendy. Dla Bretta Rheeder’a zwycięstwo oznaczałoby wygraną w wysokości 75.000$ CAN oraz zdobycie Potrójnej Korony Crankworx Slopestyle w pierwszym sezonie jej obowiązywania.

Głównym rywalem do zwycięstwa będzie lokalny zawodnik, Brandon Semenuk, który wygrywał już te zawody trzy razy i zdecydowanie presja nie robi na nim wrażenia. Chrapkę na zwycięstwo ma także reprezentant Belgii Thomas Genon, który wygrał tu w 2012 roku. W klasyfikacji FMB World Tour Genon ma tylko 500pkt straty do liderującego Rheeder’a i z pewnością będzie chciał tą stratę zniwelować. Trzeci w klasyfikacji Nicholi Rogatkin ma stratę 858pkt, ale zwycięstwo w Whistler może być jedyną szansą dla tego Bostończyka, aby jeszcze liczyć się w walce o zwycięstwo w klasyfikacji końcowej. Wygrana w diamentowej imprezie jest warta aż 1000pkt, więc jest o co walczyć. Aktualny ranking FMB World Tour: fmbworldtour.com.

Crankworx Whistler - Red Bull Joyride już w ten weekend!

Zawody Red Bull Joyride, które odbędą się podczas Crankworx Whistler, mogą być przełomowe dla wielu zawodników. Kanadyjczyk Logan Peat, który obecnie jest czwarty w klasyfikacji FMB Diamond Series ma za sobą bardzo udany sezon. Z kolei Brytyjczyk Sam Pilgrim zna smak zwycięstwa w wielkich imprezach i z pewnością chciałby znów go poznać. Mający za sobą najlepszy rok w historii, Czech Tomas Zejda, również postara się pokazać swoje najlepsze sztuczki i awansować do najlepszej piątki rankingu. Dzięki dzikiej karcie wygranej podczas Colorado Freeride Festival, w Whistler zobaczymy także młodego Włocha Torquato Testę. W skrócie – zapowiadają się naprawdę emocjonujące zawody!

Crankworx Whistler - Red Bull Joyride już w ten weekend!
Brett Rheeder

Bezpośrednia transmisja będzie przeprowadzona na stronach: RedBull.TV, Crankworx.com oraz fmbworldtour.com.

FMB World Tour Live Webcast

Red Bull Joyride at Crankworx Whistler (Kanada)

  • Sobota, 15 sierpień – 4:30pm PDT (Czas lokalny, Kanada)
  • Sobota, 15 sierpień – 11:30pm UTC
  • Sobota, 15 sierpień – 7:30pm EDT
  • Niedziela, 16 sierpień – 01:30am CEST
  • Niedziela, 16 sierpień – 09:30am AEST

Skomentuj

Komentarze